Naxos Electrical

    • Contrast
    • Layout
    • Font

s11

Σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε στις αρχές Ιουνίου στη Βουλή, οι δαπάνες μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αφορούν σε επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και ενέργεια θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών προσαυξημένες κατά ποσοστό 100%.

Η έκπτωση 100%  έχει εφαρμογή και για τη δαπάνη απόσβεσης στοιχείων του ενεργητικού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποκτώνται για τους ίδιους σκοπούς.

Με την έκπτωση των συγκεκριμένων δαπανών κατά 100% από τα έσοδα μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων. Η έκπτωση θα εφαρμόζεται μόνο για συγκεκριμένες δαπάνες αγαθών ή υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με τη λήψη ηλεκτρονικού τιμολογίου, από επιχειρήσεις που διαθέτουν συγκεκριμένους ΚΑΔ δραστηριότητας. Αναμένεται η ΚΥΑ για την εξειδίκευση τους. Από την έκπτωση των δαπανών εξαιρούνται όσες δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

Ένα παράδειγμα για την κατανόηση των παραπάνω, σχετικό και με τις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία μας:

Μικρή τουριστική μονάδα 10 δωματίων στη Νάξο εγκαθιστά Φ/Β σύστημα στη ταράτσα της σε καθεστώς συμψηφισμού (net-metering) για την μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Έστω ότι υλοποιείται ένα τριφασικό σύστημα ονομαστικής ισχύος 5kW και συνολικού κόστους 10.000ευρώ + (ΦΠΑ 24%)2.400 = 12.400ευρώ.

Τα οφέλη για την επιχείρηση είναι τα εξής:

  • Μείωση της ετήσια καταναλισκόμενης ενέργειας κατά 8.000kWh, που συνεπάγεται μείωση της ετήσιας δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια περίπου 1.200ευρώ (η τιμή της kWh θεωρήθηκε 0,15ευρώ)
  • Ο Φ.Π.Α. συμψηφίζεται με τον Φ.Π.Α. των εσόδων. 2.400ευρώ
  • Το κόστος του παγίου 10.000ευρώ θα αποσβεστεί με συντελεστή 20%, ήτοι κάθε χρόνο την επόμενη 5ετία θα προσμετράται ως έξοδο 2.000ευρώ. Το νέο κίνητρο είναι ότι αυτό το ποσό, δεν θα υπολογίζεται ως 2.000ευρώ, αλλά ως 4.000ευρώ στην πενταετία κατά τον προσδιορισμό του φόρου. Δηλαδή σε επιχείρηση με κέρδη, δίνει επιπλέον ενίσχυση 400ευρώ για 5 έτη.

Συνολικά οικονομικά στοιχεία επένδυσης:

  • Η επιχείρηση θα πληρώσει 12.400ευρώ για την εγκατάσταση του συστήματος.
  • Θα λάβει ως επιστροφές φόρου: τον Φ.Π.Α. 2.400 ευρώ, και συνολική μείωση φόρου στην πενταετία 20%x4.000ευρώ x 5έτη= 4.000ευρώ. Σύνολο φορολογικών κινήτρων: 6.400ευρώ.
  • Το ετήσιο ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 1.200ευρώ ετησίως. Δηλαδή, στην 5ετία που υπάρχει και το φορολογικό κίνητρο, θα εξοικονομήσεις από τους λογαριασμούς ενέργειας 6.000ευρώ.

Συνεπώς, ήδη στο τέλος της πενταετίας το οικονομικό όφελος για την επιχείρηση θα είναι 12.400ευρώ και θα έχει γίνει η πλήρης απόσβεση της επένδυσης. Η επένδυση έχει προσδόκιμο απόδοσης για ακόμα 15-20 έτη (περίπου 15-20.000ευρώ συνολική μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού), αν γίνεται η συμβατική συντήρηση της εγκατάστασης και η τακτική επιτήρηση της ορθής λειτουργίας της.

Διαθέτοντας μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη, αδειοδότηση, εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάθε μεγέθους, είμαστε στη διάθεση σας για την διαστασιολόγηση και υλοποίηση της επένδυσης σας με γνώμονα τη βέλτιστη κάλυψη των ηλεκτρικών σας αναγκών και τη μεγιστοποίηση του οικονομικού κέρδους. Επικοινωνήστε μαζί μας, ώστε να συζητήσουμε τις δυνατότητες και τα οφέλη μίας τέτοιας επένδυσης για την επιχείρηση σας